Nya former i Umeå

Vi var till goda vänner i Umeå och firade in det nya året. Det var många år sedan jag var där senast så det hade hunnit förändra sig en hel del. Jag gick promenad och besökte två av de för mig nyare husen.

mthorsbrink-Umeå_Stadsbibliotek

Först ut var det nya biblioteket nere vid älven, ett hus där modern arkitektur med vackra linjer står vägg i vägg med det gamla Umeå. Riktigt fint. Väl där inne kände mig som en riktig turgumma för när jag gick en sväng igenom huset så hittade jag en utställning med böckerna som lämnats in under 2016-års fotobokstävling. Utställningen innehöll nästan samtliga inlämnade böcker så den utgjordes av en hel hylla fylld av inspiration från duktiga fotografer, bara att bläddra i. Jag uppskattade så att få se alla böcker samlat. Att alla personligheter får synas och ta plats sida vid sida. Utställningen pågår januari månad ut så har du möjlighet så ta gärna tillfället att se dem du med.

mthorsbrink-Umealven

Efter det gick jag längs älven till bildmuseet, även det ett hus med ett modernt snitt. En stor del av behållningen var att bara få gå igenom huset och att titta ut genom de kvadratiska fönstren och se på den frusna Umeälven. 

Foto:Magdalena Thorsbrink